Philippe De Staerke buiten vervolging gesteld

Philippe De Staerke wordt niet vervolgd voor de aanslagen van de Bende van Nijvel in 1985. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) van Bergen vanmorgen beslist. De KI bevestigt daarmee de beschikking van de raadkamer van Charleroi. Die had De Staerke eind mei 2001 in dat dossier buiten vervolging gesteld.

De Staerke was de belangrijkste verdachte en de enige die in verdenking was gesteld in de criminele piste naar de Bende van Nijvel. Die was actief in de periode 1982-1985. De misdadigers pleegden meerdere uiterst gewelddadige overvallen waarbij in totaal 28 slachtoffers vielen. Buiten De Staerke werden geen verdachten opgepakt, ondanks de inzet van tientallen onderzoekers.

De Staerke werd in juni ’87 door de Dendermondse onderzoeksrechter Troch in verdenking gesteld. Eerder had hij gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. De Staerke trok zijn verklaringen kort daarop in.

De raadsman van De Staerke, Thierry Delobel, hamerde op het gebrek aan materiële bewijzen. Hij noemde Philippe De Staerke een “gewone misdadiger” die men in verband heeft gebracht met de moorden. Al bij de debatten voor de KI kondigden de advocaten van de burgerlijke partijen procedures aan voor het Hof van Cassatie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens indien De Staerke buiten vervolging zou worden gesteld.

Bron » De Standaard