Cassatieberoep tegen Philippe De Staerke verworpen

Het Hof van Cassatie heeft vandaag, conform het advies van het parket, het cassatieberoep verworpen van Marie-Jeanne Callebaut tegen de buitenvervolginstelling van Philippe De Staerke voor de aanslagen van de Bende Van Nijvel in 1985. Marie-Jeanne Callebaut verloor haar echtgenoot Jan Palsterman, in de overval op het Delhaize-warenhuis in Aalst op 9 november 1985.

De Brusselse zware jongen Philippe De Staerke werd ervan verdacht minstens verkenningen te hebben uitgevoerd in voorbereiding van deze aanslag. Op 5 april van dit jaar werd de man door de kamer van inbeschuldigingstelling van Bergen buiten vervolging gesteld.

De Bende van Nijvel was actief in de periode 1982-1985 en pleegde meerdere uiterst gewelddadige overvallen waarbij in totaal 28 slachtoffers vielen. Buiten De Staerke werden geen verdachten opgepakt, ondanks ruim 15 jaar volgehouden onderzoekswerk.

De Staerke werd in juni ’87 door de Dendermondse onderzoeksrechter Troch in verdenking gesteld, kort na zijn veroordeling tot twintig jaar cel door het Gentse beroepshof voor een reeks overvallen.

De inverdenkingstelling volgde op gedeeltelijke bekentenissen van de gangster, maar die trok zijn verklaringen kort daarop in. Volgens de Dendermondse speurders zou De Staerke onder meer verkenningsopdrachten hebben uitgevoerd en bezat hij wapens die konden gebruikt zijn bij de overvallen.

Na onttrekking van het dossier aan onderzoeksrechter Troch van Dendermonde is de zaak behandeld door het parket van Bergen. Alle onderzoeksdaden die na de overheveling zijn gesteld zijn nu nietig door de verwerping van het Cassatieberoep.

Bron » De Standaard