Bende-onderzoek niet terug naar Dendermonde

Het Hof van Cassatie heeft gisteren het beroep verworpen van Marie-Jeanne Callebaut tegen de buitenvervolginstelling van Philippe De Staerke voor de aanslagen van de Bende Van Nijvel in 1985. Het Bende-onderzoek zal dus niet terugkeren naar Dendermonde, waar de weduwe het wil. Marie-Jeanne Callebaut verloor bij de overval op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985 haar echtgenoot Jan Palsterman.

De Brusselse zware jongen Philippe De Staerke werd ervan verdacht verkenningen te hebben uitgevoerd voor deze aanslag. De Staerke werd daarvoor in juni 1987 door de onderzoeksrechter in Dendermonde, Freddy Troch, in verdenking gesteld. Hij deed dat onder meer na gedeeltelijke bekentenissen van de gangster. De Staerke trok zijn verklaringen weer in.

Op 5 april 2002 werd De Staerke door de Kamer van Inbeschuldigingstelling van Bergen buiten vervolging gesteld voor zijn vermeende aandeel in de overval van Aalst. Hij is op dit moment op vrije voeten. Marie-Jeanne Callebaut tekende cassatieberoep aan tegen de beslissing van de KI in Bergen. Haar advocaten voerden onder meer aan dat de beslissing van de KI in Gent in de jaren ’90 om het dossier te ontnemen van onderzoeksrechter Freddy Troch van Dendermonde en aan het parket-generaal van Bergen toe te vertrouwen onrechtmatig zou zijn gebeurd.

Bron » De Standaard