Slachtoffers Bende van Nijvel naar Cassatie

Het Hof van Cassatie behandelt dinsdag het cassatieverzoek van de slachtoffers van de Bende van Nijvel. Als Cassatie hen gelijk geeft, gaat het dossier terug naar Dendermonde en moet het onderzoek worden overgedaan. Begin jaren tachtig pleegde de Bende Van Nijvel meer dan twintig roofovervallen waarbij 28 doden vielen. Het onderzoek leverde niets op.

De Kamer van Inbeschuldigingstelling van Bergen besliste in april dit jaar dat Philippe De Staerke niet langer wordt verdacht van medeplichtigheid bij de overval op de Delhaize van Aalst in 1985. Hij is de enige die in het dossier ooit in verdenking is gesteld. Hij legde aanvankelijk bekentenissen af over een verkenningsronde maar trok die later in.

Marie-Jeanne Callebaut en haar dochter Irena Palsterman, de nabestaanden van Jan Palsterman die bij de aanslag in Aalst overleed, gaan nu in Cassatie. Ze vechten de buiten vervolgingstelling van De Staerke aan en willen de overheveling van het dossier van het parket van Dendermonde naar Charleroi ongedaan maken.

Hein Diependaele, advocaat van de familie Callebaut, meent voldoende procedurefouten te hebben gevonden. “De beslissing van de Kamer van Inbeschuldigingstelling van Gent om de zaak te onttrekken aan onderzoeksrechter Freddy Troch van Dendermonde is illegaal gebeurd” zegt Diependaele. “Dat is een procedure die nergens in de wet staat maar gegroeid is in de praktijk.”

De onttrekking was nodig om het dossier van het parket van Dendermonde naar Charleroi te kunnen sturen. “De burgerlijke partijen zijn voor de KI van Gent niet gehoord en dat is juridisch niet correct”, zegt Diependaele. Als Cassatie Diependaele gelijk geeft, is het gevolg dat alle onderzoeksdaden die na de overheveling zijn gesteld, illegaal zijn.

Bron » De Standaard