Turkije levert handelaar in wapens aan ons land uit

Turkije gaat wapenhandelaar Jacques Monsieur (49) aan ons land uitleveren. Voormalig legerofficier Monsieur werd vorig jaar in ons land bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel wegens illegale wapenhandel.

De Belgische wapenhandelaar Jacques Monsieur werd op 11 mei in Istanbul gearresteerd. Hij kwam uit Teheran en wilde met het akkoord van de Belgische autoriteiten een vliegtuig nemen naar Brussel om zich hier ter beschikking te stellen van het gerecht.

Monsieur was in december in Iran veroordeeld voor wapenhandel en spionage, maar hij had zich, conform de Iraanse wet, kunnen vrijkopen.

Hij wilde daarna naar België afreizen en in België een gevangenisstraf komen uitzitten die hij hier in oktober 2001 had opgelopen wegens illegale wapenverkoop aan Iran, China, Ecuador, Burundi en Kroatië. Hij gaf toen fictieve eindbestemmingen op voor de wapens of beweerde dat het om andere goederen ging.

Monsieur werd eerder ook al veroordeeld voor oplichting, misbruik van vertrouwen, schriftvervalsing en witwaspraktijken. Hij wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste illegale wapenhandelaars ter wereld.

De Turken arresteerden Jacques Monsieur op 11 mei in Istanbul echter op vraag van de Fransen die hem onder meer over wapenhandel maar ook over zijn vermeende rol bij het omkoopschandaal Elf-Aquitaine wilden ondervragen. Zowel België als Frankrijk vroegen de voorbije maanden aan Turkije zijn uitlevering.

De voorbije vier maanden zat hij in een zwaarbewaakte Turkse gevangenis. De Turkse autoriteiten besloten hem nu toch aan ons land en niet aan Frankrijk uit te leveren.

Bron » De Standaard