Belg gearresteerd in VS wegens wapenhandel met Iran

Jacques Monsieur, een in Frankrijk wonende Belg en berucht wapenhandelaar, is in de Verenigde Staten gearresteerd wegens illegale wapenhandel met Iran. Hij is woensdag voorgeleid voor een federale rechter.

De 56-jarige man werd vorige week vrijdag op een New Yorkse luchthaven gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd samen met een nog voortvluchtige Iraanse medeplichtige losse onderdelen van F-5-gevechtsvliegtuigen naar Iran te hebben geëxporteerd.

De F-5 is een toestel uit de jaren 60 dat voor de islamitische revolutie van 1979 door de VS aan Iran werd verkocht. Na de revolutie hebben de VS een embargo ingesteld op de verkoop van wapens aan Iran. Sinds 1995 kwam daar een totaal handelsembargo op alle goederen bij.

Jacques Monsieur wordt ook vervolgd wegens samenzwering, witwassen van geld en smokkelarij. Hij riskeert in totaal 65 jaar cel.

Volgens de tenlastelegging heeft Monsieur in februari van dit jaar contact gelegd met een geïnfiltreerde FBI-agent en F-5-onderdelen en vervalste documenten bij hem besteld. Hij wilde de goederen naar Colombia of de Verenigde Arabische Emiraten laten vervoeren en ze vervolgens van daaruit naar Iran versturen.

Jacques Monsieur is al langer bekend vanwege zijn wapenhandelspraktijken. Eind 2002 werd hij in ons land veroordeeld tot 40 maanden cel wegens de verkoop van ‘onvoorstelbare hoeveelheden’ wapens, waaronder granaatwerpers en raketonderdelen, aan Iran, China, Ecuador, Bosnië-Herzegovina en Kroatië in de jaren 80 en 90. Ook in Iran en Turkije heeft hij al in de gevangenis gezeten.

Bron » De Standaard