Belg bekent schuld aan wapenhandel met Iran

De Belgische wapenhandelaar Jacques Monsieur wacht zes jaar gevangenis nu hij wapensmokkel naar Iran bekend heeft. De van wapensmokkel verdachte Belg Jacques Monsieur heeft voor een rechtbank in de Amerikaanse staat Alabama schuld bekend op de aanklacht van het smokkelen van Amerikaanse straalmotoren en onderdelen naar Iran.

De verdachte staat een gevangenisstraf van zes jaar te wachten, alsmede een boete van 250.000 dollar. Monsieur, die in Frankrijk woonde, werd in augustus opgepakt in New York. Uit documenten van de rechtbank blijkt dat hij een ervaren wapenhandelaar is die actief wapens voor de Iraanse regering zocht.

Na zijn arrestatie werd de Belg aangeklaagd voor het schenden van het wapenembargo, smokkel, het witwassen van geld en samenzwering. De onderdelen die de beklaagde verhandelde, konden door Iran gebruikt worden om verouderde straaljagers van Amerikaanse makelij van de Iraanse luchtmacht te vervangen.

Tot de revolutie in Iran in 1979 deden de VS nog zaken met het islamitische land. Onder het geldend wapenembargo mogen er geen wapens verscheept worden naar Iran zonder een vergunning van de Amerikaanse regering. Een Iraanse medeverdachte is nog voortvluchtig.

Bron » De Standaard