Belgisch wapenhandelaar Jacques Monsieur pleit schuldig in de VS

De beruchte Belgische wapenhandelaar Jacques Monsieur heeft maandag voor een rechtbank in Washington schuldig gepleit aan het illegaal uitvoeren van onderdelen van gevechtsvliegtuigen vanuit de VS naar Iran. Dat meldde het ministerie van Justitie.

Jacques Monsieur (56) werd in augustus 2009 aangehouden op de luchthaven van New York en verscheen voor de federale rechtbank van Alabama. Hij wordt beschuldigd van samenzwering, witwassen van geld en inbreuk op het wapenembargo tegen Iran. Hij riskeert in totaal 65 jaar cel, maar omdat hij schuldig pleit, zou zijn straf nog kunnen worden teruggebracht tot 5 jaar gevangenis en 250.000 dollar boete.

Monsieur heeft losse onderdelen van F-5-gevechtsvliegtuigen naar Iran geëxporteerd. De F-5 is een toestel uit de jaren 60 dat voor de islamitische revolutie van 1979 door de VS aan Iran werd verkocht. Na de revolutie hebben de VS een embargo ingesteld op de verkoop van wapens aan Iran. In 1995 kwam daar een totaal handelsembargo op alle goederen bij.

Jacques Monsieur is al langer bekend vanwege zijn wapenhandelpraktijken. Eind 2002 werd hij in ons land veroordeeld tot 40 maanden cel wegens de verkoop van “onvoorstelbare hoeveelheden” wapens, waaronder granaatwerpers en raketonderdelen, aan Iran, China, Ecuador, Bosnië-Herzegovina en Kroatië in de jaren 80 en 90. Ook in Iran en Turkije heeft hij al in de gevangenis gezeten.

Bron » De Standaard