Volledig genetisch profiel mogelijk lid Bende van Nijvel klaar

De Bendespeurders zijn erin geslaagd het volledige DNA-profiel van één van de vermoedelijke daders te identificeren. Een privé-laboratorium in Charleroi is erin geslaagd een volledig DNA-profiel te identificeren dat vermoedelijk het profiel is van een van de daders van een moord uit 1983 die toegeschreven wordt aan de Bende van Nijvel. Maar het onderzoek komt daar geen stap mee vooruit.

Bij de reeks misdrijven die door de Bende van Nijvel zouden zijn gepleegd, vielen begin jaren ’80 in ons land 28 doden onder meer bij bloedige overvallen op warenhuizen in Overijse en Aalst. Een van de minder bekende misdrijven van de Bende is de moord op de Brusselse taxichauffeur van Griekse afkomst Constantin Angelou op 11 januari 1983. Angelou werd gedood tussen Brussel en Bergen, allicht door zijn laatste klant.

Zijn lijk werd ontdekt in de koffer van zijn wagen. Hij werd neergeschoten met vier kogels uit een 7,65 mm pistool. Datzelfde wapen werd gebruikt bij een andere moord die aan de Bende van Nijvel wordt toegeschreven, namelijk de moord op José Vanden Eynde, de nachtwaker van restaurant Auberge du Chevalier in Beersel op 23 december 1982.

In de asbak achteraan de wagen van Angelou vonden de speurders zeven sigarettenpeuken met daarop DNA dat niet van Angelou was maar allicht wel van zijn moordenaar. Het labo uit Charleroi kreeg een aantal maanden geleden van de speurders de peuken, net als een aantal andere bewijsstukken zoals wapens en kleren, met de vraag om op zoek te gaan naar sporen. De onderzoeken leverden tot op vandaag weinig op, op het DNA-profiel na.

“Een doorbraak betekent het DNA-profiel echter niet voor het Bende-dossier. We hadden dat profiel op de peuken in de taxi van Angelou al jaren geleden geïdentificeerd”, zegt Bendespeurder Eddy Vos. “Het labo heeft het nu enkel verfijnd. We hebben dat DNA vroeger al tevergeefs vergeleken met het DNA van een aantal mensen die ooit genoemd zijn in het dossier. Er is sinds acht jaar een DNA-gegevensbank waar gegevens van een aantal veroordeelde criminelen worden bewaard, maar ook dat leverde niets op.”

Bron » De Standaard