DNA-profiel van lid van Bende van Nijvel geïsoleerd

De speurders in het onderzoek naar de Bende van Nijvel zijn er in geslaagd om een mannelijk DNA-profiel van een van de daders te isoleren. Dat verklaarden ze maandag bij een ontmoeting met de nabestaanden van de slachtoffers, in aanwezigheid van minister van Justitie Annemie Turtelboom. Het laatste officiële contact tussen de onderzoekers en de nabestaanden dateert al van zes jaar geleden. Maandag werden ze ontvangen in het justitiepaleis van Charleroi.

Procureur des Konings Christian De Valkeneer en onderzoeksrechter Martine Michel verklaarden er dat een DNA-profiel werd gevonden op een bewijsstuk dat werd gebruikt bij de overval in Aalst, in 1985. Het stuk werd destijds aangetroffen in Ronquières. Destijds kon er geen DNA-test uitgevoerd worden op het bewijsstuk. Het profiel wordt nu vergeleken met de Belgische en Europese DNA-banken.

De speurders volgen momenteel de piste dat de overvallen werden gepleegd door extreem-rechts. Er werd een nieuwe website – www.bendevannijvel.be – ontworpen waar bewijsstukken en profielfoto’s kunnen worden bekeken. Minister van Justitie Annemie Turtelboom liet weten te willen nadenken over een mogelijke verlenging van de verjaringstermijn. In november 2015 is het dossier normaal verjaard.

Bron » De Standaard