Nieuw DNA in Bende van Nijvel

De speurders die de misdaden van de Bende van Nijvel uit de jaren 80 onderzoeken, hebben een nieuw elan, een nieuw DNA-spoor om te onderzoeken én een nieuwe website. Dat was in een notendop de boodschap die een bijzonder kordate onderzoeksrechter Martine Michel en haar team hadden. Ze hadden in aanwezigheid van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) een bijeenkomst met de families van de nabestaanden van de 28 slachtoffers die vielen bij de misdaden die aan de Bende werden toegeschreven.

Onder de aanwezigen was ook David Van de Steen wiens hele familie op 9 november 1985 werd doodgeschoten aan de Delhaize van Aalst. “We gaan alles opnieuw bekijken. Met frisse ogen”, zei Martine Michel. “Maar we gaan het geheugen van het onderzoek niet weggooien. We blijven in contact staan met Eddy Vos, die sinds kort de Cel verlaten heeft. Op dit moment werken we op de extreemrechtse piste en we doen alles om materiële elementen te vinden.”

Zo beschikken de speurders naar de Bende van Nijvel sinds een tiental dagen over een nieuw DNA-spoor dat behoort aan een onbekende man. Het is aangetroffen op een voorwerp uit een van de zakken die in november 1986 in Ronquières door duikers uit het kanaal Brussel-Charleroi werden opgevist. Die zakken bevatten wapens en verscheidene voorwerpen die vooral verwezen naar de laatste overval van de Bende op het Delhaize-warenhuis in Aalst.

Ander opmerkelijk nieuws: van de meer dan 30 robotfoto’s die in de loop van het onderzoek werden gemaakt, blijven er nog slechts zes over op de website. “Omdat wij slechts die overhouden waarvan een rechtstreeks verband bestaat met Bende-feiten”, aldus de speurders. De nieuwe onderzoekers haalden in de marge van de ontmoeting zwaar uit naar profiler Daniele Zucker die een paar jaar geleden op basis van haar lectuur van het dossier een profiling van de mogelijke daders van feiten uit 1982 en 1983 opstelde.

“Ze heeft een rapport van 70 pagina’s gemaakt en heeft daar 56.000 euro voor gevraagd. Ik vind dat op het randje van oplichting”, zei Christian De Valkeneer, de procureur des konings van Charleroi, luid en duidelijk. “Het was niet alleen niet volledig. Het was ook vaag en op sommige momenten partijdig. Eén van haar conclusies was dat één van de daders van één van de feiten in een straal van 2,5 kilometer rond Watermaal-Bosvoorde woonde. Ik vraag me af wat we daar kunnen mee doen? Tienduizenden mensen één voor één uit hun huis sleuren?”

Bron » De Standaard