“Moord door een bende nooit laten verjaren”

Over drie jaar verjaren de misdaden van de Bende van Nijvel. Dat zou betekenen dat niemand meer voor de rechter kan worden gebracht om zich ervoor te moeten verantwoorden. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) laat bekijken of de misdaden vallen te kwalificeren als ‘misdaden tegen de menselijkheid’. Die verjaren immers nooit.

“Onnodig”, vindt SP.A-kamerlid Renaat Landuyt. “Stel dat het ooit tot een proces komt, dan bestaat het risico dat de kamer van inbeschuldigingstelling (die verdachten naar het assisenhof moet doorverwijzen, red.) die kwalificatie niet volgt. We riskeren ook te verzanden in een theoretische discussie over wat ‘misdaden tegen de menselijkheid’, precies inhouden in plaats van het onderzoek verder te voeren.”

Daarom heeft Landuyt een wetsvoorstel klaar waarin staat dat moorden door een bende of criminele organisatie niet kunnen verjaren. “We zijn immers zeker dat de misdrijven van de Bende van Nijvel daar onder vallen”, zegt Landuyt.

Hij zal nu lobbyen in de Kamer om gelijkgezinden te vinden en het wetsvoorstel te agenderen. Minister van Justitie Turtelboom liet op Radio 1 al verstaan dat ze open staat voor alle pistes om het onderzoek naar de Bende van Nijvel levend te houden.

Bron » De Standaard