“Voorlopig geen initiatief om verjaring Bende van Nijvel te stoppen”

“Er is voorlopig geen nood aan een wettelijk initiatief om de verjaring van de misdaden van de Bende van Nijvel te stoppen omdat er nog twee en half jaar tijd is. De feiten zijn op 10 november 2015 verjaard en er werken nog altijd 12 personen voltijds aan dat onderzoek.” Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Senaat aan Bert Anciaux (sp.a).

Tussen 1982 en 1985 doodde de Bende van Nijvel 28 personen bij verschillende overvallen, voornamelijk op Delhaize-warenhuizen. De daders werden nooit gevonden. Eerder kreeg het college van procureurs-generaal de opdracht om na te gaan of de moorden van de Bende van Nijvel niet als “misdaden tegen de menselijkheid” konden worden gedefinieerd. Dan zouden ze nooit kunnen verjaren.

Maar het resultaat van die studie, dat was aangekondigd tegen de lente van 2012, werd nooit bekend gemaakt. Senator Bert Anciaux wil alvast een “verduidelijkende wet” maken die bepaalt dat de moorden van de Bende van Nijvel misdaden tegen de menselijkheid zijn.

Bron » Gazet van Antwerpen