Klacht tegen onderzoeksrechter Bende van Nijvel

De speurdersoorlog in het onderzoek naar de Bende van Nijvel escaleert. Een onderzoeker van de cel Delta die tussen 1980 en 1986 de misdaden van de Bende onderzocht, dient nu een klacht in tegen huidig onderzoeksrechter Martine Michel wegens machtsmisbruik.

Danny C., oud-speurder van de Delta-Cel die in de jaren ’80 geleid werd door de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch, klaagt de huidige Bende-onderzoeksrechter Martine Michel aan op grond van “machtsafwending en willekeurige aanhouding”.

Walter Damen, de advocaat van Danny C. bevestigde dit aan onze redactie. Vandaag wordt de klacht ingediend bij de procureur-generaal in Charleroi. Het is meteen een nieuwe bladzijde in de oorlog tussen ‘nieuwe’ en ‘oude’ Bendespeurders die al een paar maanden aan de gang is.

Op 15 mei werd de inmiddels gepensioneerde rijkswachter Danny C. samen met een aantal oud-collega’s vande Cel Delta ontboden in Charleroi om ondervraagd te worden over het onderzoek in de jaren ’80 naar de Bende van Nijvel. Die dag moest Danny C. echter verhuizen en vroeg dus een nieuwe datum. In plaats daarvan kwamen de speurders C. de 15de mei manu militari oppikken.

Volgens de advocaat van C., Walter Damen, stond er op het bevelschrift tot medebrenging ondertekend door onderzoeksrechter Martine Michel, “dat er aanwijzingen waren dat Danny C. betrokken was bij feiten van diefstal met geweld en doodslag.” C. werd er dus plots van verdacht lid te zijn van de Bende van Nijvel.

“Pure intimidatie”, oordeelt de raadsman. Danny C. is volgens de advocaat een man met een onberispelijke reputatie die altijd met hart en ziel zijn job heeft gedaan. “Zoiets kunnen wij niet laten passeren”, aldus Walter Damen.

De klacht tegen Martine Michel is het gevolg van een aanslepend conflict tussen het team van Freddy Troch – dat de Bende-misdaden onderzocht tussen 1980 en 1986 – en de huidige speurdersploeg onder leiding van Martine Michel.

De cel Delta was er begin jaren ’80 van overtuigd dat gangster Philippe De Staerke een rol speelde in de dodelijke raids van de Bende van Nijvel. Het team van Troch dook in 1986 in Ronquières een aantal zakken met onder meer wapens op uit het water. Die vondst legde een verband tussen overvallen die aan de Bende worden toegeschreven.

De nieuwe speurdersploeg lijkt ervan overtuigd dat het onderzoek naar De Staerke niet objectief werd gevoerd én dat de wapenvondst van 6 november 1986 in Ronquières door de cel-Delta een grote manipulatie was, bedoeld om het onderzoek naar de daders van de moordende overvallen voorgoed op een verkeerd spoor te zetten. Volgens Freddy Troch is dat “te absurd voor woorden”.

Woensdag is er in Charleroi de jaarlijkse bijeenkomst van de nabestaanden van de slachtoffers van de Bende van Nijvel. In het licht van het heersende conflict tussen de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ speurdersploeg, dreigt het een geanimeerde bijeenkomst te worden. De tijd dringt als men de misdaden van de Bende van Nijvel ooit wil oplossen. Het Bendedossier verjaart officieel in november 2015.

Bron » De Morgen