Ex-speurder klaagt onderzoeksrechter Bende van Nijvel aan

De “speurdersoorlog” tussen het oude en nieuwe team in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, heeft een nieuwe wending gekregen met een klacht van een voormalige speurder uit Dendermonde tegen de huidige onderzoeksrechter in Charleroi. Die laatste zou de oorspronkelijke speurders ervan verdenken de Bende van Nijvel de hand boven het hoofd te hebben gehouden.

De voormalige onderzoeksrechter Freddy Troch uit Dendermonde reageert geschokt. Tussen 1980 en 1986 werd het onderzoek naar de Bende van Nijvel geleid door de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch die samen met de leden van de Cel Delta de bloedige aanslagen die de Bende van Nijvel her en der in het land had gepleegd, probeerde op te helderen.

Op dit moment is het onderzoek in handen van het parket van Charleroi. De relaties tussen het huidige en vroegere onderzoeksteam verlopen al langer stroef. Nu heeft een voormalige speurder uit Dendermonde een klacht ingediend tegen de huidige onderzoeksrechter Martine Michel wegens “machtsafwending en willekeurige aanhouding”.

Op 15 mei vorig jaar was de gepensioneerde speurder door het team uit Charleroi uitgenodigd voor een gesprek over het onderzoek van de Cel Delta in de jaren 80. Omdat de man die dag verhuisde, vroeg hij een nieuwe afspraak. In plaats van hem die te gunnen, werd de man manu militari opgehaald door de speurders uit Charleroi.

“Op het bevel tot medebrenging dat de onderzoeksrechter Martine Michel had geschreven, stond dat er aanwijzingen waren dat mijn cliënt betrokken was bij feiten van diefstal met geweld en doodslag”, reageert Walter Damen, de advocaat van de voormalige speurder.

“Mijn cliënt is een man met een onberispelijke reputatie die altijd met hart en ziel zijn job heeft gedaan. Plots werd hij ervan verdacht lid te zijn van de Bende van Nijvel. Dat is pure intimidatie. Zoiets kunnen wij niet laten passeren.” De voormalige speurder dient daarom een klacht in tegen Michel.

De achterliggende reden voor dit incident berust op een diep wantrouwen tussen het huidige en het vroegere team. In 1986 raakte het onderzoek van de Cel Delta in een stroomversnelling nadat een zak met wapens werd gevonden in het kanaal van Ronquières.

Het huidige onderzoeksteam van Charleroi is echter van mening dat die vondst in scène was gezet door de Cel Delta om de Bende van Nijvel juist uit de wind te zetten. De toenmalige onderzoeksrechter Freddy Troch reageert verbolgen. “Dit is complete waanzin. Het is totaal absurd en beschamend dat men durft denken dat wij de daders van dergelijke feiten de hand boven het hoofd zouden hebben gehouden.”

Bron » VRT Nieuws