“Voormalig Bende-speurder Eddy Vos met de dood bedreigd”

Eddy Vos, een van de speurders die jarenlang onderzoek voerde naar de Bende Van Nijvel, is met de dood bedreigd. Dat heeft zijn advocaat, meester Sven Mary, gezegd aan de VRT-nieuwsredactie en aan Belga bevestigd.

Meester Mary heeft klacht tegen onbekenden ingediend maar heeft een vermoeden van wie er achter de doodsbedreigingen zit. Een en ander zou te maken hebben met de werkwijze van de nieuwe speurdersploeg die het hele Bende-dossier herbekijkt.

“Die nieuwe ploeg, de zogenaamde ‘witte ridders’, neemt het hele dossier opnieuw onder de loep”, zegt meester Mary. “Ze gaan een heleboel mensen opnieuw ondervragen, ook mensen die in het verleden als tipgevers zijn opgetreden. Uit goed ingelichte bronnen weet ik dat ze zich daarbij allesbehalve flatterend uitlaten over hun voorgangers, de mensen die onder leiding van meneer Vos een groot deel van hun leven en carrière aan het Bende-dossier hebben gewijd.”

Die nieuwe gesprekken met familieleden van slachtoffers en tipgevers liggen volgens de strafpleiter aan de oorsprong van de bedreigingen. “Het is duidelijk dat als men tegen mensen uit het criminele milieu bepaalde dingen zegt, die daar allesbehalve goed op reageren”, aldus meester Mary.

In ieder geval worden de doodsbedreigingen zeer ernstig genomen, ook door de federale politie, waar Eddy Vos nog steeds lid van is. “Hij heeft de toestemming gekregen om altijd en overval zijn vuurwapen te dragen, wat een zéér uitzonderlijke maatregel is”, zegt de advocaat nog.

Bron » De Morgen