Speurder Eddy Vos opzijgeschoven in onderzoek naar Bende van Nijvel

Eddy Vos, de onderzoeksleider en tegelijk sinds jaar en dag ook het gezicht van het onderzoek naar de misdaden van de Bende van Nijvel, is sinds kort geen leider van het Bende-onderzoek meer. Officieel heet het in Charleroi, waar het onderzoek gecentraliseerd zit, dat er na de aanbevelingen van het Comité P in de zaak-Ronald Janssen niet langer één politieman verantwoordelijk mag zijn voor het onderzoek.

Vanaf nu zijn er enkel nog een administratieve coördinator en tien speurders die werken onder de leiding van onderzoeksrechter Martine Michel. Zij werkt al twee jaar op de zaak.

Na haar komst werd ook al onderzoeksrechter Jean-Paul Raynal tegen zijn zin opzijgeschoven met als argument dat Christian De Valkeneer, de procureur van Charleroi, vreesde voor procedurefouten als er twee onderzoeksrechters op de zaak bleven werken. Lionel Ruth, de Franstalige onderzoeksleider, verdween begin vorig jaar al nadat er een gerechtelijk onderzoek wegens oplichting in de privésfeer tegen hem werd opgestart.

Met Eddy Vos en Jean-Paul Raynal is het ‘levende geheugen’ aan de top van het Bende-onderzoek nu definitief opzijgeschoven. Ze werkten allebei al 15 jaar op de zaak sinds minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) in 1995 besloot het onderzoek nieuw leven in te blazen en een speciale cel op te richten. De Bende van Nijvel maakte in de jaren 80 in ons land 28 slachtoffers bij een reeks gewelddadige overvallen op warenhuizen.

Insiders vrezen dat na het vertrek van Raynal en Vos niemand nog het overzicht over het 1,2 miljoen bladzijden dikke dossier zal behouden en dat er vele nutteloze onderzoeksdaden zullen gebeuren in deelaspecten van het dossier die al tot op het bot onderzocht zijn. Dat betekent veel tijdverlies in een onderzoek waarvan de feiten in 2015 sowieso definitief verjaren.

Eddy Vos houdt zich wel nog bezig met het onderzoek naar het spoor waarvan hij gelooft dat er het meest muziek in zit. De tien andere speurders werken op andere pistes. Minister van Justitie Stefaan De Clerck brengt volgende week een bezoek aan de Bendespeurders en magistraten. Officieel gaat het om een bezoek ‘uit interesse’ maar de minister wil zich ook ter plaatse gaan vergewissen van de toestand.

Bron » De Standaard