Topspeurder Vos mag Bende-onderzoek niet meer leiden

Commissaris Eddy Vos, de topspeurder die al vijftien jaar op de Bende Van Nijvel jaagt, is aan de kant geschoven als onderzoekschef van de cel Waals-Brabant. Eddy Vos wil zelf niet reageren op zijn degradatie. Officieel beroept de leiding van de federale politie in Charleroi zich op de kritiek van het Comité P op het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel.

In een rapport schreef het comité dat de leiding van een onderzoek niet meer bij één chef mag liggen. De cel Waals-Brabant krijgt daarom een nieuwe structuur, zonder chef. Enkel onderzoeksrechter Martine Michel, die pas twee jaar geleden op het 1,2 miljoen bladzijden dikke dossier werd gezet, leidt nu de jacht op de Bende.

Bronnen binnen de federale politie spreken echter van een interne politiestrijd. Het onderzoek werd jarenlang geleid door de Vlaming Vos en de Franstalige commissaris Lionel Ruth. Toen Ruth in februari 2010 na verdenkingen van oplichting van het onderzoek werd gehaald, bleef Vos als enige onderzoekschef over. Dat zou bij sommige politiebazen in Charleroi in slechte aarde zijn gevallen.

Vos kon het bijzonder goed vinden met onderzoeksrechter Jean-Paul Raynal, die de taken met onderzoeksrechter Michel deelde. Maar Raynal moest zijn mandaat in maart neerleggen, omdat procureur Christian De Valkeneer vreesde voor procedurefouten doordat er twee onderzoeksrechters op de zaak zaten. “Dat was nochtans al jaren zo”, reageerde Raynal verbitterd in de pers.

Eddy Vos is volgens ingewijden nog één van de weinige Bendespeurders die nog een overzicht in het metersdikke dossier hadden. De misdaden van de Bende, die 28 dodelijke slachtoffers maakte, verjaren in november 2015. Justitieminister De Clerck wil eind april de cel Waals-Brabant bezoeken. “Maar dat heeft niets te maken met de reorganisatie. Het bezoek was al langer gepland”, aldus zijn woordvoerster.

Bron » Het Nieuwsblad