Onderzoek naar Bende van Nijvel gaat in rook op

Een nieuw speurdersteam, dat na 30 jaar opheldering moet brengen over de 28 moordpartijen van de Bende van Nijvel, is bezig stukken van het strafdossier te verbranden. Dat blijkt uit een pv van een ex-Bendespeurder. Dat proces-verbaal is een noodkreet van Eddy Vos, de Vlaamse commissaris bij de federale politie die zestien jaar lang de zogeheten Cel Waals Brabant (CWB) leidde en begin 2012 vrijwillig een stap opzij zette.

Het pv dateert van 19 april 2012, De Morgen kon het inkijken. Commissaris Vos meldt: “Het valt te betreuren dat de archieven van de onderzoekscel, met daarin werkmappen van tientallen onderzoekers, resultaten van geomatisch onderzoek, listings en kopieën van processen-berbaal van toen het voorwerp uitmaken van een ‘opruiming’ door de nieuwe onderzoekers die zich totaal niet bewust zijn van het evetuele belang van deze archieven. Een groot deel van deze archieven is sindsdien verbrand.”

Vos kreeg na het versturen van het pv een disciplinaire sanctie. Zijn pv volgde dezelfde weg als de archieven het Bendeonderzoek. Het werd vernietigd. Het rommelt al een tijdje in en rond de CWB, waar een oud-rijkswachter uit Dendermonde, die in 1986 wapens van de Bende wist terug te vinden in een kanaal in Ronquieres, begin vorig jaar werd voorgeleid.

Hij werd er door zijn collega’s openlijk van beschuldigd zelf de wapens in het kanaal te hebben gegooid en de Bende “te beschermen”. De man diende onlangs via zijn advocaat klacht in tegen de nieuwe onderzoeksrechter in het dossier van de Bende van Nijvel, Martine Michel.

Volgens Sven Mary, de advocaat van Vos, zijn oude nog oudere Bendespeurders verwikkeld in wat hij “een communautaire politieoorlog” noemt. “Men zoekt niet langer naar de waarheid”, zegt Mary. “Men zoekt een manier om de schuld voor het falen van dit onderzoek naar de andere kant van de taalgrens te verschuiven.”

Het dossier rond de Bende van Nijvel telt naar schatting een kleine 5 miljoen pagina’s. Bij de stukken die werden vernietigd ging het vooral om oude werkdossiers van Nerderlandstalige speurders uit de jaren tachtig. De misdaden van de Bende van Nijvel verjaren op 9 november 2015.

Bron » De Morgen