Wordt onderzoek Bende van Nijvel gesaboteerd?

In alle stilte wordt het onderzoek naar de Bende van Nijvel voor de zoveelste keer gesaboteerd. Onlangs werd onderzoeksrechter Jean-Paul Raynal aan de kant gedwongen. Nu wordt ook commissaris Eddy Vos opzijgezet. Wat neerkomt op de uitschakeling van de enige nog resterende onderzoekers die het onderzoeksdossier naar de bende(s) – die tussen september 1982 en november 1985 tijdens een aantal raids op supermarkten 28 dodelijke slachtoffers maakten – uit het hoofd kennen.

Onderzoeksrechter Raynal en commissaris Vos namen de leiding nadat hun voorgangers het onderzoek zo goed als verknoeid hadden. De twee deden het onderzoek opnieuw van nul af aan. Zij deden een beroep op Amerikaanse profilers en andere specialisten.

In de loop van hun graafwerk groeide de overtuiging dat de Bende van Nijvel in werkelijkheid uit twee bendes bestaat: de zogenaamde Borains en de bende van De Staerke, die door een derde nog onbekende bende/organisatie werden aangestuurd. De laatste tijd kregen de onderzoekers steeds vaker tegenstrijdige bevelen. Er was een duidelijk meningsverschil tussen magistratuur en federale politie. Wat bij sommigen de overtuiging sterkt dat hier sabotage in het spel is.

De uitschakeling – want daar komt het op neer – zowel van onderzoeksrechter Raynal als van commissaris Vos is een beslissing die in Charleroi werd genomen. Minister van Justitie Stefaan De Clerck, die destijds het onderzoek nieuw leven wilde inblazen, en zijn medewerkers werden nooit ingelicht over deze verregaande ingreep in wat wellicht het gevoeligste onderzoeksdossier is in de geschiedenis van het Belgische gerecht.

Het onderzoek wordt voortaan geleid door de federale politie in Charleroi. De onderzoekscel Waals-Brabant, zo valt in Brusselse politiekringen te vernemen, is voortaan een graasweide voor lamme politiepaarden. Hiermee wordt, vier jaar voor de verjaring in 2015, het Bendeonderzoek opgegeven.

Bron » Knack