Oud-gemeenteraadslid wil ex Guy Mathot laten boeten

Voormalig gemeenteraadslid Gery Van Exem eist in beroep een grotere schadevergoeding van Eliane Van Vreckom, de ex van Guy Mathot (PS). Zij had Van Exem in de jaren negentig onder andere beschuldigd van pedofilie.

Begin jaren negentig kwam Gery Van Exem, een voormalig gemeenteraadslid in Mechelen, in contact met Eliane Van Vreckom, de voormalige vriendin van de overleden politicus Guy Mathot. Na een gezamenlijke reis naar Oekraïne, beschuldigde zij hem van oplichting en van pedofiele daden met minderjarige ziekenhuispatiëntjes ter plekke. De feiten zouden eind jaren negentig hebben plaatsgevonden, in volle Dutroux-periode.

Laster

Van Exem zat na die beschuldigingen drie maanden in de cel, maar werd uiteindelijk vrijgesproken. Daarop sleepte hij Van Vreckom voor de rechter wegens laster en eerroof. In 2008 oordeelde de rechter dat deze feiten strafrechterlijk verjaard waren. Van Exem ging tegen die uitspraak in beroep. Hij eist een hogere schadevergoeding dan de 5.000 euro die hem oorspronkelijk werd toegekend. ‘Mijn cliënt is destijds gekraakt en is zelfs moeten stoppen met werken’, zei zijn advocaat vorige week voor het hof van beroep in Gent.

Verjaard

De advocaten van Van Vreckom legden er de nadruk op dat de feiten verjaard zijn. Bovendien oordeelde de rechter in eerste aanleg dat niet voor alle beschuldigingen bewezen is dat ze kwaadwillig werden ingediend.

Uitspraak op 24 mei.

Bron » Het Nieuwsblad