Belgische wapenhandelaar Jacques Monsieur vrij in VS

In de Verenigde Staten komt donderdag de Belgische wapenhandelaar Jacques Monsieur vrij. Dat meldt Willy Van Damme, die een biografie schreef over de man, op zijn weblog. Volgens bronnen van Belga wordt Monsieur in de weken daarna de VS uitgezet.

Monsieur werd in augustus 2009 opgepakt bij aankomst op de luchthaven van New York, omdat hij onderdelen van F-5’s, gevechtsvliegtuigen uit de jaren zestig, had geëxporteerd naar Iran. Voor de Islamitische Revolutie verkochten de Amerikanen die toestellen aan Teheran.

De Verenigde Staten kregen Monsieur in het vizier nadat hij in contact was gekomen met een Amerikaan die als geheim agent voor het Amerikaanse ministerie van Justitie werkte. Aanvankelijk pleitte hij onschuldig, later vroeg hij zijn straf te mogen uitzitten in België. Dat werd geweigerd en de wapenhandelaar werd veroordeeld tot 23 maanden, uit te zitten in Alabama.

Donderdag, na negentien maanden, wordt Monsieur vrijgelaten. Hij zou de VS zo snel mogelijk moeten verlaten. Of de man daarna naar België komt, is niet zeker. Hij beschikt naast een woning in Waals-Brabant immers ook over een verblijf in de Franse Provence.

Bron » De Standaard