Speciale Turkse gevangenis voor Belgische wapenhandelaar

De Belgische wapenhandelaar Jacques Monsieur, die tien dagen geleden in Istanboel werd gearresteerd en tegen wie Interpol op vraag van België en Frankrijk een internationaal arrestatiebevel had uitgeschreven, is naar een zwaar beveiligde gevangenis overgebracht.

Monsieur werd op 11 mei gearresteerd op de internationale luchthaven van Istanboel. Hij kwam van Iran en wou een vlucht naar België nemen. Monsieur had geen paspoort bij zich, wel een hem door het Belgisch consulaat in Teheran bezorgd reisdocument.

De wapenhandelaar werd op 12 mei opgesloten in de Metris-gevangenis, maar het voorbije weekeinde “uit veiligheidsoverwegingen” overgebracht naar de maximaal beveiligde gevangenis van Kartal in het Aziatische gedeelte van Turkije. Kartal bevat cellen voor één of drie gedetineerden, aldus het persagentschap Anatolia.

Volgens het agentschap kan de voorlopige hechtenis van Monsieur, conform de Europese Conventie over de uitlevering van misdadigers, verlengd worden tot veertig dagen in het geval de uitleveringsprocedure naar België niet tijdig rond raakt.

Nog steeds volgens Anatolia, hadden de Franse autoriteiten Monsieur in 1999 opgepakt en, op vraag van de VS die Monsieur beschuldigen van wapenverkoop aan Iran, een gerechtelijke procedure tegen hem opgestart. Monsieur verdween evenwel en dook vervolgens op in Iran. Teheran bevestigde dat de Belg was gearresteerd op verdenking van spionage en stond Monsieur niet toe, Belgische diplomaten te ontmoeten.

Het internationale arrestatiebevel was tegen Monsieur uitgevaardigd op 25 oktober 2001, nadat hij bij verstek tot vijf jaar cel was veroordeeld door de correctionele rechtbank in Brussel. Monsieur kreeg die celstraf en een boete van 9.915 euro voor wapenhandel naar landen onder embargo (onder meer Iran, China, Ecuador, Burundi en Kroatië), oplichting, misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte en witwaspraktijken tussen 1986 en 2000.

Bron » De Standaard