Frankrijk wil hand leggen op Belgische wapenhandelaar

De Franse veiligheidsdiensten hebben de Belgische wapenhandelaar Jacques Monsieur in Turkije laten oppakken omdat Parijs hem aan de tand wil voelen in een aantal gevoelige dossiers. Daarmee zetten Franse speurders hun Belgische collega’s een hak. Dat vernam De Standaard. België, waar Monsieur veroordeeld is wegens wapenhandel, bereidt ondertussen een uitleveringsverzoek voor.

Monsieur werd op 11 mei in Istanbul gearresteerd. Hij kwam uit Teheran en wilde een vliegtuig naar Brussel nemen, aangezien hij zich ter beschikking wou stellen van de Belgische justitie.

Monsieur was in Iran in december veroordeeld wegens illegale wapenhandel maar had zijn gevangenisstraf kunnen vrijkopen conform de Iraanse wetgeving. In Iran was hij een vrij man. Maar er liep wel een internationaal arrestatiebevel tegen hem.

Twee landen zochten hem: België, waar hij in oktober 2001 bij verstek veroordeeld was tot vijf jaar cel wegens illegale wapenhandel naar onder meer Iran, China, Ecuador, Burundi en Kroatië. En Frankrijk, dat hem onder meer aan de tand wil voelen in corruptiezaken van het olieconcern Elf-Aquitaine.

Monsieur was bereid zich ter beschikking te stellen van de Belgische justitie. De Belgische ambassade wilde hem geen paspoort geven, alleen een vrijgeleide, zoals gebruikelijk bij onderdanen die internationaal geseind staan. Monsieurs Belgische advocaat, Marc Preumont, betreurt dat ons land geen uitzondering voor zijn cliënt gemaakt heeft, want “met zo’n document loopt men bij controles snel in de gaten”.

Aangezien er geen rechtstreekse vluchten zijn tussen Teheran en Brussel, moest Monsieur ergens van vliegtuig wisselen. Volgens een bron die anoniem wil blijven, wilde Monsieur aanvankelijk via Schiphol vliegen, maar wijzigde hij op het laatste moment zijn reisweg en vertrok naar Istanbul.

Hij had in ieder geval de Belgische autoriteiten gewaarschuwd. Die hadden op hun beurt de Turkse politiediensten op de hoogte gebracht van Monsieurs voornemen.

Maar ondanks de Belgische voorzorgsmaatregelen, arresteerde de Turkse politie hem op basis van het internationaal arrestatiebevel. Een betrouwbare bron meldt dat de Franse veiligheidsdiensten de Turkse politie getipt hadden dat Monsieur onderweg was en expliciet vroegen hem aan te houden. Parijs is er blijkbaar op gebrand Monsieur zelf aan de tand te voelen.

Monsieur werd na een paar dagen overgebracht naar een zwaar bewaakte gevangenis. Volgens zijn Franse advocaat, Hervé Cabeli, wordt in de Turkse pers melding gemaakt van de mogelijkheid dat Monsieur wapens geleverd zou hebben aan de Koerdische guerrillagroep PKK.

Cabeli heeft geen enkele aanwijzing dat dit bericht zou kloppen. Hij vreest wel voor Monsieurs veiligheid nu zulke beweringen de wereld ingestuurd worden. Frankrijk heeft een uitleveringsverzoek ingediend, ook België bereidt zo’n verzoek voor, er werd nog gewerkt aan de vertaling.

Het Turkse gerecht zal dus moeten kiezen, Preumont en Cabeli hopen dat België de voorkeur krijgt. Daar zijn volgens Preumont goede redenen voor, aangezien Monsieur Belg is en in ons land veroordeeld is.

Bron » De Standaard