Belgische wapenhandelaar in Turkije opgepakt

Jacques Monsieur, een 49-jarige Belg die betrokken is bij internationale wapentrafiek, is zaterdag in Turkije gearresteerd. Dit meldde Le Soir, het bericht wordt bevestigd door Buitenlandse Zaken.

Tegen de man werd op 25 oktober 2001 een internationaal aanhoudingsbevel afgeleverd na zijn veroordeling bij verstek tot vijf jaar cel door de correctionele rechtbank in Brussel. Monsieur kreeg die celstraf hoofdzakelijk voor wapenhandel naar landen onder embargo (onder meer Iran, China, Ecuador, Burundi en Kroatië). Ook in Frankrijk loopt tegen hem een onderzoek.

Monsieur was vorig jaar in Iran veroordeeld wegens illegale wapenhandel, maar had zijn straf kunnen afkopen. Hij heeft een document ondertekend waarin hij zich ter beschikking stelt van de Belgische gerechtelijke autoriteiten en kreeg in ruil een vrijgeleide naar België.

Monsieur was via Istanbul onderweg naar Brussel en werd in Turkije bij een identiteitscontrole opgepakt omdat hij internationaal geseind stond. Het Belgische gerecht wachtte hem op Zaventem op, het is niet duidelijk of de Turkse autoriteiten ingelicht waren.

Bron » De Standaard