Aanslagen Bende van Nijvel toch misdaden tegen de menselijkheid?

Het college voor procureurs-generaal onderzoekt momenteel in opdracht van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) of de misdaden van de Bende van Nijvel als misdaden tegen de menselijkheid kunnen worden gedefinieerd. Dat rapport is tegen maart klaar.

Dat zei Turtelboom in de Kamer aan Sarah Smeyers (N-VA). De 28 moorden van de Bende van Nijvel in de jaren tachtig zijn binnenkort verjaard en men heeft de daders nog altijd niet gevonden. Dit soort misdaden verjaart immers na dertig jaar.

Als men de misdaden zou definiëren als “misdaden tegen de menselijkheid” dan verjaren deze criminele feiten nooit en kan het onderzoek dus langer lopen. “Ik zal er alles aan doen opdat deze misdaden opgelost raken en niet zullen verjaren”, zegde Turtelboom.

De vorige minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) was er indertijd tegen om de misdaden van de Bende van Nijvel te definiëren als misdaden tegen de menselijkheid.

Bron » Gazet van Antwerpen