“Er is nog tijd om na te denken over aanpassing verjaring Bende van Nijvel”

Tot 10 november 2015, het ogenblik dat het dossier van de Bende van Nijvel verjaart, is er nog voldoende tijd om de wetgeving inzake de verjaring aan te passen. Dat verklaarde minister van Justitie Annemie Turtelboom in de commissie Justitie van de Senaat tijdens een gedachtewisseling over het dossier. Commissievoorzitter Alain Courtois (MR) nam in naam van de commissie akte van het standpunt van de minister.

Turtelboom volgde sp.a-senator Bert Anciaux niet, die er bij de minister op aandrong om kordater op te treden en gebruik te maken van haar positief injunctierecht en te overwegen om reeds een assisenproces op te starten.

Verwijzend naar de twee grote pistes die door de speurders gevolgd werden, die van een extreem-rechts complot dat verband houdt met de rijkswacht, en die van het grootbanditisme, stelde Anciaux dat er precieze verdenkingen bestaan. In bepaalde gevallen wordt een assisenproces opgestart op basis van een reeks vermoedens en zonder de noodzakelijke bewijzen, aldus de sp.a’er.

Maar volgens de minister zal het zeer moeilijk zijn om zonder beschuldigde en met uiteenlopende pistes een dergelijke zaak tot een goed einde te brengen, met het risico dat er valse hoop gewekt wordt. De speurders blijven “erg gemotiveerd”, zei Annemie Turtelboom. Ze beschikken vandaag over analysemiddelen en DNA-onderzoeken die destijds nog niet beschikbaar waren.

De minister bevestigde voorts dat het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) na analyse tot het besluit gekomen is dat de wapens die enkele maanden geleden in het kanaal van Ronquières werden teruggevonden, daar kort voordien in het water gegooid werden. Er werd weinig fysisch materiaal zoals haren of vingerafdrukken op teruggevonden. De onderzoekscel krijgt nog steeds tips binnen, verklaarde ze nog.

De Bende van Nijvel overviel in de eerste helft van de jaren tachtig een aantal grootwarenhuizen. Bij die raids vielen 28 doden. Daders en motief blijven tot op vandaag onbekend.

Bron » Het Laatste Nieuws