Justitie heeft 75 miljoen schulden

De onbetaalde facturen van het gerecht stapelen zich op. “Experts haken af, waardoor de kwaliteit van de strafonderzoeken daalt”, zegt kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). Gerechtspsychiaters, fiscale experts, wapendeskundigen, tolken en telecomoperatoren: ze wachten samen op de betaling van niet minder dan 59,4 miljoen euro aan uitstaande facturen voor hun diensten aan het gerecht.

In strafonderzoeken wordt er zeer vaak op hen een beroep gedaan om bijvoorbeeld DNA-analyses uit te voeren, de telefoongeschiedenis van een verdachte na te gaan of verslagen te maken over de baan van een kogel in een moordzaak.

De helft van die achterstallige facturen sleept het gerecht al mee uit 2012. Maar het is dit jaar niet gelukt om de achterstand in te halen. Integendeel zelfs: hij is verdubbeld. Telt men ook de onbetaalde facturen van dokters en tandartsen voor de verzorging van gevangenen, dan staat Justitie voor 75 miljoen in het krijt.

Dat blijkt uit het commentaar van het Rekenhof op het ontwerp van de federale begroting voor volgend jaar. “De administratie van Justitie wijst erop dat ze structureel twintig miljoen euro te weinig krijgt voor de gerechtskosten”, stelt het Rekenhof bovendien vast.

“Die achterstallige betalingen zijn een bom onder de werking van het gerecht”, waarschuwt kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). “De ingeschakelde experts die maandenlang op hun geld moeten wachten, haken op termijn af en beslissen om zich te concentreren op hun privépraktijk, bijvoorbeeld als arts. Zo hou je enkel de idealisten en de minder beslagen experts over.”

“En wie overblijft, verzuipt ook nog eens in het werk, waardoor de kwaliteit nog meer achteruitgaat. Zware criminelen profiteren daarvan. Het is niet te begrijpen dat Justitie de betalingen blijft uitstellen en dan ook nog eens klaagt als een expert meer kosten aanrekent omdat hij bijvoorbeeld ’s nachts heeft meegewerkt aan een reconstructie. De opbouw van een strafdossier lijdt onder zulke beknibbelingen.”

Een grote uitgavenpost zijn de telecomoperatoren. Zij horen de kassa rinkelen telkens wanneer het gerecht hen vraagt een gsm of pc te lokaliseren, een telefoon af te tappen of een sim-kaart te analyseren. Van Hecke: “Daar kunnen de kosten lager. In veel andere landen is de medewerking van de telecom gratis. Waarom laat de overheid de uitreiking van vergunningen voor de telecomsector daar niet van afhangen?”

Bron » De Standaard