Justitie moet Nederlandstalige tolken nog 136 miljoen betalen

De FOD Justitie had begin november 45.578 openstaande facturen voor een totaal bedrag van 136 miljoen euro. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag in de Kamer aangegeven.

Van die facturen dateren er 4.527 van voor 1 januari 2014 voor een totaalbedrag van 47 miljoen euro. Nog 29.691 andere facturen dateren van voor 1 augustus 2014 voor een totaalbedrag van 101 miljoen euro.

De nieuwe minister werd tijdens het vragenuurtje door Christian Brotcorne (cdH) en Karin Temmerman (sp.a) aan de tand gevoeld over de financiële toestand bij Justitie. Geens gaf een overzicht van de openstaande facturen en splitste die op per dienst.

Het gaat om 66 miljoen euro voor de werkingskosten van de gewone rechtbank, 55 miljoen werkingskosten voor de gevangenissen en 15 miljoen werkingskosten in overige diensten.

“Wij moeten nu het evenwicht zoeken tussen de betaalbaarheid en de kwaliteit”, stelde Geens. Hij zal, naast andere maatregelen, onmiddellijk de opdracht geven tot het gebruik van de 13 miljoen euro die nog beschikbaar voor de justitiekosten.

Bovendien zal hij minister van Begroting Hervé Jamar vragen de administratieve blokkering van de begrotingsallocatie op te heffen.

Bron »De Morgen