Onderzoek tegen functionaris VS om moord Aldo Moro

Er zijn “sterke aanwijzingen” dat de Verenigde Staten een rol hebben gespeeld bij de moord op oud-premier Aldo Moro van Italië in 1978. De procureur-generaal van Rome, Luigi Ciampoli, laat daarom een strafrechtelijk onderzoek beginnen tegen de Amerikaanse functionaris Steve Pieczenik, aldus Italiaanse media woensdag.

De psychiater en terrorisme-expert Pieczenik werd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken naar Rome gestuurd om de Italiaanse regering te adviseren bij de afhandeling van de ontvoering van Moro, de voorzitter van de christendemocratische regeringspartij DC. Moro stuurde toen aan op een “historisch compromis” met de Italiaanse Communistische Partij (PCI), de grootste communistische partij van West-Europa.

De VS vreesden voor regeringsdeelname van de PCI in het NAVO-land omdat dan defensiegeheimen in handen van communisten zouden kunnen vallen. Daarom zou Pieczenik de moord op Moro hebben aangemoedigd.

Pieczenik heeft zelf een soort bekentenis afgelegd in een boek dat in 2008 verscheen, maar op dat moment vrijwel geen publiciteit kreeg, aldus de krant La Repubblica. Hij zei toen in een interview met de auteur dat hij in 1978 met een plan voor “strategische manipulatie” naar Italië kwam, toen het enige westerse land waar een communistische partij op het punt stond mede aan de regering te komen. “Tot het einde was ik bang dat ze hem vrij zouden laten”, aldus Pieczenik over de ontvoering van Moro door de Rode Brigades.

Bron » De Telegraaf