Georganiseerde misdaad en terrorisme niet meer voor volksjury?

Als het van minister van Justitie Koen Geens afhangt, wordt de assisenprocedure bijgestuurd. Volgens de CD&V-minister heeft een proces met een volksjury nog wel zin bij bijvoorbeeld passionele misdrijven. “Maar voor bijvoorbeeld georganiseerde misdaad en terrorisme is een volksjury minder geschikt omdat daar onder meer het element speelt dat mensen bang zijn om in een jury te zitten.” Dat heeft minister Geens gezegd in De Zevende Dag.

Geens wacht de moeilijke uitdaging om het vertrouwen in justitie te herstellen. “Het vertrouwen is met containers weggegaan. Ik ga het met kruiwagens, bestelwagens en vrachtwagens proberen terug te brengen”, aldus Geens. Maar om dat vertrouwen te herstellen, wil de CD&V-minister eerst het grote “wantrouwen van justitie tegenover de politiek” wegwerken. “Dat moet ik eerst oplossen. Anders kan je het vertrouwen van de mensen in justitie niet herstellen.”

Geens, die volgende week zijn plannen met justitie toelicht in het parlement, wil een reeks plannen en hervormingen zowel voor de korte als de lange termijn tegelijk op de sporen zetten. Eén van die hervormingen is dus het plan om een aantal misdrijven (georganiseerde misdaad, financiële misdrijven en terrorisme) niet meer voor een volksjury te brengen, maar voor de correctionele rechtbank.

Afgelopen week raakte nog bekend dat de FOD Justitie te kampen heeft met ruim 45.000 openstaande facturen, goed voor een achterstand van 136 miljoen euro. Minister Geens wil die achterstand tegen het einde van dit jaar nog voor de helft “aanzuiveren”.

Wat de discussie over de vermogenswinstbelasting betreft, wil Geens gevolg geven aan de oproep van premier Charles Michel om de discussie niet op straat te voeren. Geens verwijst enkel naar het antwoord van minister van Financiën Johan Van Overtveldt in de Kamer, waar die laatste verwees naar de geplande tax shift. In die tax shift is er volgens Geens ruimte voor een rechtvaardiger fiscaliteit met bijvoorbeeld bijdragen vanuit de grote meerwaarden van aandelen. Die discussie zal volgens Geens binnen de regering gevoerd “wanneer de tijd daarvoor rijp is.”

Bron » De Morgen