Verdachte van aanslag diamantwijk in 1981 in Franse cel

Hassan Diab, verdacht van de bloedige aanslag in de Antwerpse Diamantwijk in 1981, zit sinds dit weekend in een Franse cel. Joodse organisaties vragen justitie alles in het werk te stellen om hem, zelfs na 33 jaar, ook in België te berechten. Op 20 oktober 1981 ontploft in de Antwerpse Hoveniersstraat een geparkeerde bestelwagen. Balans: drie doden en 106 gewonden.

In 2008 wordt in Canada Hassan Naib Diab aangehouden, een Palestijn met Libanees paspoort. Dat gebeurde op vraag van het Franse gerecht, dat hem verdenkt van de bomaanslag op een synagoge in 1980 in Parijs én van de aanslag in Antwerpen een jaar later. Afgelopen weekend werd hij door Canada uitgeleverd aan Frankrijk.

Joodse organisaties in ons land dringen er op aan dat het Belgisch gerecht er alles aan doet om Hassan Diab ook in ons land te berechten. “Zelfs na zoveel jaren is dit nog van groot belang”, zegt Eli Ringer, erevoorzitter van het Forum der Joodse organisaties. “Het gerecht moet deze link grondig onderzoeken.”

Maar Diab ontkent niet alleen elke betrokkenheid, het dossier is volgens de Belgische wet verjaard. Enkel indien die termijn, zoals in het regeerakkoord staat, wordt opgetrokken van 30 naar 40 jaar kan het dossier heropend worden. “Terreurdaden mogen nooit verjaren”, zegt Eli Ringer.

Het federaal parket zit vandaag samen met de Antwerpse collega’s om te bekijken of er speurders naar Parijs gestuurd worden om Diab te ondervragen.

Bron » Gazet van Antwerpen