Hoge Raad Justitie: problemen bij gerecht door personeelstekort

De Hoge Raad voor Justitie uit in een brief aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en het parlement zijn bezorgdheid over het personeelstekort binnen het Belgische gerecht. Dat schrijft De Tijd en wordt bevestigd aan onze redactie. Vonnissen raken zelfs de deur niet meer uit, klinkt het.

De Hoge Raad voor Justitie ontvangt naar eigen zeggen heel wat klachten over de personeelstekorten in de Belgische vredegerechten, rechtbanken en hoven. Enkele weken geleden werden alle klagers en de topman van de federale overheidsdienst Justitie dan ook bij elkaar geroepen door de instantie.

Het resultaat van die bijeenkomst is een brief van de Nederlands- en Franstalige onderzoeks- en adviescommissie van de Hoge Raad voor Financiën aan de minister van Justitie en het parlement. “Bij wijze van voorbeeld wijzen we u op de toestand bij het vredegerecht in Anderlecht: 800 vonnissen zijn daar opgesteld, maar raken niet “gedactylografeerd” bij gebrek aan personeel om dat te doen”, klinkt het in de brief.

En dat blijkt maar één van de vele voorbeelden te zijn van de problemen waar het gerecht mee kampt door een tekort van zo’n 100 griffiers. “Het tekort aan personeel is een structureel probleem geworden dat de goede werking van de rechterlijke orde bedreigt, net als de dienstverlening aan alle rechtsonderhorigen”, staat nog te lezen in de brief.

De Hoge Raad besluit de brief met een waarschuwing voor de “zorgwekkende situatie” en vraagt om gehoord te worden in het parlement. “De onderfinanciering van justitie bedreigt de goede werking van ons rechtsapparaat. De kwestie is dringend”, luidt het.

Bron » VRT Nieuws