Justitie worstelt nog steeds met faling uit 1979

Steeds meer Belgen klagen over de werking van justitie. Vooral de trage vorderingen in de rechtszaken zijn een probleem. De Hoge Raad voor Justitie ontving vorig jaar een klacht over een faillissement uit 1979. De zaak is nog niet afgehandeld. Vorig jaar werden 341 dossiers over de werking van justitie geopend, staat in het jaarverslag van de Hoge Raad. De meeste klachten zijn afkomstig van gewone burgers. Advocaten richten zich minder met klachten bij het toezichtsorgaan.

De Hoge Raad voor Justitie stelt ook steeds meer klachten vast over de magistratuur. Bovendien zijn er minder kandidaten voor een job in de magistratuur. Toch wil de Hoge Raad niet gezegd hebben dat het ambt van magistraat niet populair is. Maar waakzaamheid blijft geboden. Een ander, en gekend, punt uit het jaarverslag is het nijpend tekort aan personeel bij de parketten.

Bron » Gazet van Antwerpen