Agent die Kapllan Murat neerschoot niet voor rechter

De agent die in de nacht van 18 op 19 april 2005 Kapllan Murat neerschoot in Londerzeel, moet niet voor de correctionele rechtbank verschijnen. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling heeft hem buiten vervolging gesteld voor poging tot doodslag. Volgens de politiezone Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise staat daarmee vast dat de betrokken agent volledig wettelijk heeft gehandeld.

Kapllan Murat werd neergeschoten toen de politie van de zone KLM hem samen met een kompaan betrapte bij een inbraak op een industrieterrein langs de A12 in Londerzeel. De twee mannen droegen bivakmutsen en toen de politie ter plaatse kwam, probeerden ze op de vlucht te gaan in een bestelwagen. De man achter het stuur, die later Kapllan Murat bleek te zijn, richtte daarbij een vuurwapen op de agenten.

Een van de agenten vuurde een schot af en raakte Murat aan het hoofd. De gangster moest een lange tijd in het ziekenhuis verblijven en diende klacht in tegen de agent voor poging doodslag. Volgens de verdediging van Murat was er geen sprake van wettige verdediging.

De dienst Algemene Inspectie van de Federale en Lokale politie onderzocht het incident onder leiding van een onderzoeksrechter. In juni 2005 vond er zelfs een reconstructie plaats van de schietpartij. Uiteindelijk belandde het dossier voor de raadkamer en vervolgens voor de kamer van inbeschuldiginstelling. Die laatste heeft nu definitief beslist dat de agent buiten vervolging wordt gesteld.

“Het staat dan ook verder onaanvechtbaar vast dat de betrokken politie-inspecteur tijdens de nacht van 18 op 19 april 2005 bij het gebruik van zijn dienstwapen volledig wettelijk heeft gehandeld”, zegt de leiding van de politiezone KLM in een persmededeling. Kapllan Murat kan eventueel nog in cassatie gaan tegen de beslissing van de KI. Het is nog niet bekend of hij dat ook zal doen.

Bron » De Standaard