Meer dan 6 jaar cel geëist voor Kapllan Murat

Het Brusselse hof van beroep eist een effectieve celstraf van meer dan zes jaar tegen Kapllan Murat. Er liggen twee dossiers ter tafel. Murat (45), ook wel de ‘ontsnappingskoning’ genoemd, zal alles samen al meer dan 20 jaar vast voor diefstallen met geweld en slagen en verwondingen. Momenteel zit hij in de gevangenis van Nijvel.

Het eerste dossier gaat over een diefstal in april 2005 in Londerzeel. Murat was toen voorwaardelijk vrij. Agenten konden hem en zijn kompaan op heterdaad betrappen. Beide mannen probeerden nog weg te vluchten. Toen een agent dacht dat hij Murat naar een wapen zag grijpen, vuurde hij. Murat raakte daarbij zwaargewond aan het hoofd.

Op 19 juni 2005 werd hij opgesloten op beschuldiging van diefstal met geweld. Afgelopen juli maakte de Brusselse correctionele rechtbank daar diefstal met braak van, omwille van onduidelijkheid over het wapen dat de mannen bij zich hadden.

Tijdens de zitting vandaag zei Murat dat het pistool van zijn kompaan was en dat het tijdens de diefstal tussen de zetels van de wagen lag. Pas toen ze op de vlucht sloegen, zou Murat het aan zijn broeksriem bevestigd hebben. De procureur-generaal achtte de diefstal met geweld echter bewezen en eiste in het dossier ‘minstens 37 maanden cel’.

Het tweede dossier heeft betrekking op een achtervolging tussen de politie en Murat doorheen Waals-Brabant op 17 juli vorig jaar. Murat was niet teruggekeerd uit penitentiair verlof. Hij weigerde te stoppen voor een politiecontrole, beschadigde verschillende wagens en werd uiteindelijk herkend door een agent.

De politie zette met combi’s en een helikopter de achtervolging in. Volgens de procureur-generaal is in dit dossier sprake van verscheidene inbreuken. Ze eiste een celstraf van drie jaar. Op 9 november wordt de zaak voortgezet. Dan is de verdediging aan het woord.

Bron » De Standaard