33 maanden effectief voor Kapllan Murat

De correctionele kamer van het hof van beroep van Brussel heeft Kapllan Murat (45) dinsdagavond veroordeeld tot in totaal 33 maanden effectieve celstraf. Sinds 1984 werd de ‘ontsnappingskoning’ door de rechtbanken en hoven voor diefstallen met geweld of braak, slagen en verwondingen, enz. veroordeeld tot 24 jaar cel. In dit geding stond hij terecht voor twee dossiers. In september had procureur-generaal Eliane Jockmans hiervoor zes jaar gevorderd.

Het eerste dossier had betrekking op een diefstal met geweld van parketvloer, in de nacht van 18 op 19 april, in een houthandel in Londerzeel. Murat was op dat ogenblik voorwaardelijk vrij. Opgeroepen door buren, kon de politie Murat en zijn handlanger op heterdaad betrappen. Een voordien gestolen bestelwagen weigerde te starten, waarop de daders te voet probeerden te vluchten.

Een agent die meende dat de beruchte gangster een wapen wilde trekken, vuurde en verwondde hem zwaar in het hoofd. Twee maanden was zijn toestand kritiek. Op 19 juni 2005 werd Kapplan Murat opnieuw in de gevangenis opgenomen. In dit dossier legde het hof hem 18 maanden effectief op.

Het tweede luik had betrekking op de achtervolging door de politie in Waals-Brabant, op 17 juli 2006, nadat Kapllan Murat niet was teruggekeerd uit penitentiar verlof. Hij weigerde te stoppen voor een politiecontrole en beschadigde meerdere wagens, waarvan een van de politie. Eén van de agenten herkende de gezochte, waarna zich een klopjacht ontwikkelde met meerdere politiewagens en een politiehelikopter.

Murat vluchtte daarbij de snelweg in de tegengestelde richting op en liet zijn wagen met doorzeefde banden achter om te voet te vluchten. Het hof veroordeelde hem hiervoor tot 15 maanden cel, gezien de inbreuken op de wegcode, weerspannigheid jegens de politie en het gebruik van zijn wagen als wapen. In eerste aanleg was hij voor deze feiten veroordeeld tot één jaar cel en 450 uren werkstraf.

Bron » De Morgen