450 uur werkstraf voor Kapllan Murat

De vakantiekamer van de Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag Kapllan Murat veroordeeld tot een werkstraf van 450 uur of, als hij die niet uitvoert, tot dertig maanden cel. Murat werd schuldig bevonden aan diefstal en diefstallen met braak. Eén van die diefstallen pleegde hij in de nacht van 18 op 19 april 2005, terwijl hij voorwaardelijk vrij was, bij een bedrijf in Londerzeel.

Samen met een kompaan was hij planken aan het inladen in een gestolen bestelwagen, toen een buurman de politie op de hoogte bracht. Die kwam ter plaatse en volgens een van de agenten hield Murat een halfautomatisch wapen vast. De agent voelde zich naar eigen zeggen bedreigd en loste een schot.

De kogel verwondde “ontsnappingskoning” Murat eerst aan de kaak en eindigde in zijn wervelkolom. Murat diende later een klacht in tegen de agent. Het onderzoek naar dat incident loopt nog steeds. De feiten werden gekwalificeerd als diefstal met geweld. De rechter oordeelde vrijdag echter dat de agent die het schot loste, de situatie slecht had ingeschat. Een collega verklaarde immers, net als Murat en zijn kompaan, dat de gangster zijn wapen in zijn riem droeg.

De rechter meende dat Murat de agenten onmogelijk bedreigd kon hebben terwijl hij de wagen startte, zijn wapen weer in zijn riem stak en daarbij nog eens zelf geraakt werd. Volgens de rechter ging het dus niet om diefstal met geweld, maar om diefstal met braak. Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechter rekening met het zware gerechtelijke verleden van Murat, maar ook met zijn “spijtbetuiging, die oprecht lijkt, zijn stabiele liefdesrelatie, zijn bereidheid om te reïntegreren en de fysieke en psychologische gevolgen van de feiten die hij heeft meegemaakt”.

De rechter vond een gevangenisstraf niet de meest aangewezen straf, gezien “de bereidheid van de beklaagde om met een schone lei te beginnen en zich opnieuw te integreren op sociaal en professioneel vlak”. Hij koos dus voor een werkstraf. Murats kompaan werd bij verstek veroordeeld tot vijftien maanden cel. Murat en zijn kompaan moeten voorts 2.727 euro betalen aan de slachtoffers van de diefstal, evenals de procedurekosten, die 1.300 euro bedragen.

Bron » Gazet van Antwerpen