Na dertig jaar verdachte opgepakt van bomaanslag in Antwerpse diamantwijk

In het Canadese Ottawa is bijna dertig jaar na datum een verdachte gearresteerd van de moordende bomaanslag in de Antwerpse diamantwijk. De Canadese justitie wil de 55-jarige man aan Frankrijk uitleveren, waar hij toen ook een bloedige aanslag pleegde. Hassan Diab is vorige week in zijn huis in de buurt van Ottawa gearresteerd door speciale eenheden van de Canadese politie.

Dat ging zonder incidenten. Zijn arrestatie kwam er op vraag van de Franse onderzoeksrechter Marc Tràvidic. Vermoedelijk zal die de komende dagen officieel de uitlevering aan Frankrijk vragen van Hassan Diab. Het Belgische federale parket toonde ook al interesse.

Franse speurders zaten de man al een tijdje op de hielen nadat vorig jaar zijn naam naar boven was gekomen na een grondige analyse van het dossier, waar ook de Duitse en Italiaanse inlichtingendiensten aan meewerkten. Hassan wordt verdacht van medeplichtigheid aan twee bloedige bomaanslagen begin de jaren tachtig. De eerste vond plaats in de buurt van een Parijse synagoge. Een bom, verstopt in de zadeltas van een bromfiets, doodde toen op 3 oktober 1980 vier mensen. Twintig passanten raakten gewond.

Diab zou toen de bromfiets hebben aangekocht. Een jaar later, op 20 oktober, vond een gelijkaardige aanslag plaats in de Antwerpse Hoveniersstraat, hartje diamantwijk. Balans: drie doden en meer dan honderd gewonden. Beide aanslagen bleken later het werk van een terreurgroep, verbonden aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. De daders werden nooit gevonden.

Diab verscheen vrijdag voor een Canadese rechter, die binnen twee weken moet beslissen over zijn verdere aanhouding. Maar volgens de Canadese openbaar aanklager Claude LeFrancois is het bewijsmateriaal van de Franse speurders bijzonder overtuigend en zou de Canadese justitie een grote vergissing begaan mocht ze de man vrijlaten. ‘We weten dat de verdachte regelmatig naar het Midden-Oosten reist. Als u deze man op vrije voeten stelt, duikt hij in die regio onder en ziet u hem nooit meer terug.’

De advocaat van Hassan Diab argumenteerde vrijdag dat zijn cliënt, die een blanco strafregister heeft, het slachtoffer is van een ordinaire persoonsverwisseling. Ook zijn 30-jarige vrouw kwam vrijdag naar de rechtbank afgezakt om haar man vrij te pleiten. De man riskeert in Frankrijk een levenslange celstraf.

Bron » De Standaard