Oostkerks moordmysterie verdwijnt na dertig jaar in vergetelheid

Op 8 maart 1976 deed de sluiswachter van de Siphon in Oostkerke een akelige ontdekking. In het water dreef een lijk, verdronken met loden buizen. Vandaag kunnen vier verdachten van de Oostkerkse moord op twee oren slapen, na dertig jaar ontlopen zij definitief een mogelijke straf. Het mysterieuze verhaal blijft onopgelost.

Donald Maenhout, een Brussels onderwereldfiguur, werd dertig jaar geleden aan het pompstation de Siphon in Oostkerke uit het water gevist. De waker trok op 8 maart 1976 een stuk plastiek weg en ontdekte tot zijn ontsteltenis het lichaam van de toen 32-jarige Brusselaar. Op zijn hals en rug waren meer dan dertig kilo aan platgedrukte loden buizen gebonden. De lugubere vondst deed heel wat stof opwaaien en was voorpaginanieuws in de lokale kranten. Een zelfmoord werd door de speurders al snel uitgesloten.

Uit verder onderzoek bleek dat Maenhout vermoedelijk het slachtoffer was geworden van zijn twijfelachtige omgeving. De Damse Vaart werd verder gedregd en daarbij werd nog vijftien kilogram van de zware buizen gevonden. De parketdeskundige stelde vast dat het slachtoffer al wekenlang in het water lag en nog in leven was toen hij met alle ballast in de vaart werd gedropt.

Door zijn criminele achtergrond kenden de politiediensten zijn vingerafdrukken, en zo werd het lijk geïdentificeerd als Donald Maenhout uit Sint-Gillis. Hoe de man hier in de Brugse regio was terechtgekomen blijft tot vandaag onduidelijk, mogelijk werd hij met nieuwe criminele plannen hierheen gelokt.

Maenhout was het kopstuk van een bende die zich had gespecialiseerd in antiekfraude. Met gestolen cheques en identiteitspapieren werd voor 15 miljoen toenmalige Belgische franken, of ongeveer 372.000 euro, aan waardevolle stukken aangekocht.

Vermoedelijk werd de gangster het slachtoffer van een afrekening door zijn voormalige kompanen. Drie mannen en een vrouw werden uiteindelijk verdacht van de moord. J.U., A.F., I.B. en een vierde onbekende zijn nu door de Brugse raadkamer uiteindelijk buiten vervolging gesteld. Na dertig jaar is de moord verjaard en vervalt de rechtsvordering. De daders van de duistere moord blijven dus uit handen van het gerecht.

Bron » Het Nieuwsblad