Ministerraad legt strengere straffen op voor terrorisme

Terrorisme wordt in de toekomst strenger bestraft. Niet alleen terroristische daden zelf, maar ook de poging tot het plegen van terreurdaden, het rekruteren en aanzetten van personen met dat doel, het voorbereiden van een terroristische daad, het geven én volgen van opleidingen om aanslagen te plegen zullen voortaan bestraft kunnen worden. De ministerraad heeft zich daarvoor vandaag achter de omzetting van een Europese kaderrichtlijn geschaard.

“De regering geeft een duidelijk signaal: er is geen plaats in onze samenleving voor vijanden van de democratie”, lichtte premier Elio Di Rupo na afloop van de ministerraad de beslissing toe. “De regering blijft inzetten op meer veiligheid en op de strijd tegen de straffeloosheid.”

Concreet zal het aanzetten tot het plegen van een terreurdaad en de rekrutering van mensen daarvoor kunnen worden bestraft met een celstraf van vijf tot tien jaar en een boete van 100 tot 5.000 euro. Volgens minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zou de beslissing van toepassing kunnen zijn op groeperingen als Sharia4Belgium, als die zou aanzetten tot het plegen van terreurdaden.

Bron » De Morgen