Zware straffen voor overval op technische keuring Vorst en homejacking

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag zware celstraffen uitgesproken tegen de drie mannen die in oktober 2012 betrokken waren bij de overval op de technische keuring in Vorst. Eric Bottemanne (48) en Houssain Mouani (43) kregen 4 jaar cel en de 75-jarige Léon De Staerke 3 jaar.

Mouani en Bottemanne probeerden op 12 oktober 2012, samen met Pascal Fain (48), de autokeuring in de Luitenant Lotinstraat in Vorst te overvallen, maar politie en gerecht hadden lucht gekregen van hun plannen. De speciale eenheden van de federale politie (CGSU) stonden het drietal dan ook op te wachten.

Toen de overvallers de politie zagen, reden ze op de agenten in, waarop die het vuur openden. Fain kwam daarbij om, Bottemanne raakte zwaargewond en Mouani lichtgewond. Na de schietpartij konden de agenten van de CGSU ook nog Léon De Staerke oppakken. De bekende beroepscrimineel en broer van de al even beruchte Philippe De Staerke, stond op de uitkijk.

Zowel Bottemane als De Staerke stonden samen met vijf anderen ook terecht voor een gewelddadige homejacking in Dilbeek in 2009. Die homejacking mislukte omdat de politie tussenbeide kwam, maar er ontstond een achtervolging waarbij de politie verschillende keren onder vuur werd genomen. Daarvoor sprak de rechtbank straffen uit die schommelden tussen 250 uur werkstraf en 8 jaar cel.

Bron » De Standaard