Milquet wil grote schoonmaak in politiedatabank

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wil dat gegevens in de Algemene Nationale Gegevensbank, de grote databank van de politie, na een bepaalde periode automatisch gewist worden. Nu zitten alle namen van personen en bedrijven daarin die ooit in een proces-verbaal gelinkt zijn aan een mogelijk misdrijf, schrijft De Tijd.

“Pas bij overlijden of wanneer ze op eigen initiatief naar de privacycommissie stappen, kunnen de gegevens uit de databank worden geschrapt”, verduidelijkt Jean-Marie Brabant, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie in de krant. “Maar het gebeurt dus niet automatisch. En dat druist in tegen alle Europese regels op dat vlak.”

Maar ook de kwaliteit van de gegevens in de ANG moet omhoog, aangezien eenzelfde voorval nu bijvoorbeeld op teveel manieren – met verschillende gradaties – kan worden ingevoerd.

Voorts wil Milquet ook de structuur van de databank verbeteren, zodat makkelijker specifieke databases kunnen worden aangemaakt voor bepaalde doeleinden of verschijnselen. Zoals bijvoorbeeld een databank voor gestolen kunstwerken.

Tot slot wil de cdH-vicepremier de ANG ook openstellen voor de Staatsveiligheid. De politie kan nu al gegevens delen met de inlichtingendienst, maar die zou in de toekomst rechtstreeks toegang krijgen. Over de specifieke modaliteiten voor die toegang wordt echter nog gediscussieerd in de regering, verduidelijkt Milquets woordvoerster nog in de krant.

Bron » De Morgen