Ook Staatsveiligheid krijgt informatie uit Prism

Doordat de Belgische inlichtingendiensten informatie uitwisselen met de Amerikaanse, is er al informatie uit het omstreden Prism-programma bij de Staatsveiligheid beland. Dat zeggen verschillende bronnen in de ochtendeditie van De Standaard.

Volgens onderzoeker Mathias Vermeulen heeft de Staatsveiligheid geen directe toegang tot de informatie die het National Security Agency uit online communicatie via Hotmail, Facebook en andere platformen haalt.

Maar door de uitwisseling van informatie is het volgens hem perfect mogelijk dat de Staatsveiligheid er onrechtstreeks gebruik van maakt. “Die samenwerking bestaat al decennia. Het kan niet anders dan dat er input uit dat spionageprogramma tot in ons land is geraakt”, zegt ook Marc Cools, professor aan de UGent/VUB en bestuurslid van het Belgian Intelligence Studies Centre. “Maar de Staatsveiligheid weet niet waar de Amerikaanse info precies vandaan komt, want bronbescherming is een belangrijk principe bij inlichtingendiensten.”

Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, wilde gisteren geen commentaar geven op het Amerikaanse Prism-programma. “Zo’n algemeen systeem bestaat niet bij ons”, zei hij wel.

Bron » De Standaard