Staatsveiligheid profiteert mee van spionageprogramma PRISM

Doordat de Belgische inlichtingendiensten informatie uitwisselen met de Amerikaanse, is er al informatie uit het omstreden PRISM-programma bij de Staatsveiligheid beland. Dat meldden verschillende bronnen aan de krant De Standaard.

“Die samenwerking bestaat al decennia. Het kan niet anders dan dat er input uit dat spionageprogramma tot in ons land is geraakt”, zegt Marc Cools, professor aan de UGent/VUB en bestuurslid van het Belgian Intelligence Studies Centre. “Maar de Staatsveiligheid weet niet waar de Amerikaanse info precies vandaan komt, want bronbescherming is een belangrijk principe bij inlichtingendiensten”.

Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, wilde gisteren geen commentaar geven op het PRISM-programma van zijn Amerikaanse collega’s. “Ik heb het bestaan ervan via de pers vernomen. Zo’n algemeen systeem bestaat niet bij ons. Als wij een e-mailaccount willen inkijken, moeten we langs een commissie passeren”.

Bron » De Morgen