Staatsveiligheid krijgt eindelijk vakbonden

De Staatsveiligheid krijgt eindelijk vier representatieve vakbonden. Vanaf september bespreken de vakbonden een hele reeks dringende kwesties, zoals de vorming van de geheime agenten. De inlichtingendienst heeft tot de uiterste datum moeten wachten op het groene licht van de telcommissie die ressorteert onder premier Guy Verhofstadt.

En zolang dat niet was gebeurd, weigerde de minister van Justitie, Laurette Onkelinx, de vakbonden bij de geheime dienst te erkennen. Behalve de traditionele vakbonden – ACV, ACOD en VSOA – is ook het onafhankelijke Sypol.be voldoende representatief gebleken om mee aan te schuiven aan de syndicale onderhandelingstafel.

Bij de politie is Sypol.be niet als representatief erkend. De personeelsleden van de buitendiensten van de Staatsveiligheid wachten al jaren op hun vakbondsrechten. Er was lang politieke weerstand tegen de syndicale vertegenwoordiging bij de Staatsveiligheid.

Bron » Het Laatste Nieuws