Familie Vanden Boeynants krijgt eindelijk losgeld terug

Twintig jaar na de ontvoering van ex-premier Paul Vanden Boeynants gaat het teruggevonden losgeld nu toch naar de familie van VDB en niet naar de weduwe van Patrick Haemers. Volgens de advocaat van Denise Tyack zou het geld zelfs al gestort zijn, maar dat kon of wilde het gerecht ons niet bevestigen.

Het bedrag, zo’n 600.000 euro verwijlinteresten inbegrepen, stond jaren geblokkeerd op een rekening van het Centraal Orgaan voor Inbeslagname en Verbeurdverklaring, dat afhangt van het ministerie van Justitie. “Une histoire belge”, noemt de Brusselse advocate Véronique Laurent de strijd om het teruggevonden geld.

Paul Vanden Boeynants werd op 14 februari 1989 ontvoerd door de bende rond Patrick Haemers en na het betalen van 1,5 miljoen euro vrijgelaten. Na de arrestatie van de gijzelnemers in Brazilië werd op een geheime rekening in Uruguay 255.277,26 euro ontdekt.

Ook op andere rekeningen werden grote bedragen gevonden waarvan vermoed wordt dat het om misdaadgeld ging. Een Brusselse rechtbank wees de erfenis van Haemers twee jaar geleden toe aan Denise Tyack, zijn weduwe en partner in crime.

Volgens de rechtbank kon onvoldoende bewezen worden dat het in beslag genomen geld effectief het losgeld was dat de familie betaalde om de ex-premier vrij te krijgen. Als argument werd aangehaald dat het losgeld destijds in Zwitserse frank werd betaald en dat het geld op de rekening in Uruguay dollars waren. Dus kon het geld volgens de rechter niet terug naar de drie kinderen van VDB gaan.

Twee kandidaten bleven nog over: Denise Tyack en De Post. De bende Haemers specialiseerde zich in het overvallen van postwagens. Toch argumenteerde rechter ook hier dat er onvoldoende bewijzen waren dat het om een deel van die buit ging.

Tyack had eerder de erfenis van Haemers geweigerd maar werd nu in een klap 600.000 euro rijker. Maar dat was buiten meester Véronique Laurent gerekend. De advocaat van de nabestaanden van VDB ging in beroep, zodat het geld geblokkeerd bleef.

Nu lijkt er dus een einde te komen aan de bittere strijd om de erfenis van Haemers, die in 1993 zelfmoord pleegde in zijn cel. Onlangs kreeg de familie VDB ook al 100.000 euro van Marc Van Dam, de kompaan van Haemers. Hij had zijn deel van het losgeld op een Oostenrijkse rekening geblokkeerd.

Bron » De Morgen