Habran, Rosato en Bennane willen in beroep

Het Luikse hof van assisen heeft nog maar net de straffen voor Marcel Habran en consorten bekendgemaakt, of enkele advocaten hebben al laten weten dat ze bij het Hof van Cassatie of het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beroep willen aantekenen. Dat is onder meer het geval voor de advocaten van Marcel Habran, Pépé Rosato en Anouar Bennane.

Habrans raadsman meester Uyttendaele vindt de celstraf van 15 jaar voor Habran extreem zwaar. “Zeker wanneer we stellen, zoals wij doen, dat Marcel Habran niet aanwezig was op de plaats van de overval in Borgworm”, aldus de advocaat. “De opgelegde straf maakt een vrijlating binnen zes en een half jaar mogelijk, maar toch gaan we in beroep bij Cassatie omdat we het niet normaal vinden dat Habran enkel op basis van de getuigenissen van spijtoptanten veroordeeld is.” Meester Uyttendaele liet ook weten dat Habran zijn hongerstaking voortzet.

Pépé Rosato en Anouar Bennane werden beiden veroordeeld tot levenslang. Hun advocaten, meester Bouchat en meester Mayence, hopen op een nieuw proces. “Het hof van assisen van Luik heeft geen motivatie gegeven voor de beslissing die de juryleden ertoe aangezet heeft mijn cliënt schuldig te bevinden”, stelde meester Bouchat.

In die omstandigheden zou het dwaas zijn geen beroep in te dienen, gezien het Europees hof zich onlangs over de kwestie heeft uitgesproken. Ik wil ook opmerken dat wanneer Rosato en Bennane alleen berecht zouden zijn, ze een heel ander proces gehad zouden hebben. Het kader van het ‘proces Habran’ heeft in ruime mate gespeeld. Ik ben bereid om het proces te herbeginnen, maar dan in andere omstandigheden.”

Tenslotte is er nog het geval van Tony Samardzic. Hoewel de federaal procureur 15 jaar cel had gevorderd voor Samardzic, kreeg hij uiteindelijk 20 jaar. Zijn advocaat, meester Sven Mary, betreurt de strenge straf. “Onze cliënt heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en heeft zijn leven geriskeerd door verklaringen af te leggen”, aldus de raadsman. “Twintig jaar cel vind ik in zijn geval erg veel. Hij was de enige die zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en bekentenissen heeft afgelegd.”

Bron » De Morgen