“Vel geen oordeel over Habran op basis van reputatie”

De advocaat van Marcel Habran, meester Marc Uyttendaele, heeft voor de middagpauze zijn akte van verdediging voor het Luikse assisenhof voorgelezen. De advocaat preciseerde dat hij om de vrijspraak van zijn cliënt zal vragen en wees op verschillende fouten in de stelling die het openbaar ministerie formuleert.

Meester Uyttendaele betreurde de manier waarop het federaal parket en federaal procureur Michel Yernaux het dossier benaderen. “Omdat er geen geloofwaardige elementen zijn, hebben de speurders hun overtuiging enkel gebaseerd op de reputatie van Marcel Habran en op de tegenstrijdige beweringen van twijfelachtige en onbetrouwbare personen die met Justitie hun reclassering hebben onderhandeld”, preciseerde de advocaat.

De verdediging van Habran verklaarde dat ze de vrijspraak van haar cliënt zal pleiten en bracht in herinnering dat de beschuldigde, naar wie het proces genoemd is, niet betrokken was bij de meeste feiten die door het assisenhof berecht worden. “Ik verzoek de juryleden Marcel Habran te beoordelen voor wat hij gedaan heeft of niet gedaan heeft, maar hem niet te veroordelen op basis van zijn reputatie”, aldus meester Uyttendaele.

De advocaat had het over een strategie met een gebrek aan elegantie van de federaal procureur, die een weinig sympathiek portret van de beschuldigde zou schetsen om zijn gebrek aan elementen ten laste te verbergen. Meester Uyttendaele somde vervolgens verschillende foutieve elementen op die aan het portret van Habran zouden zijn toegevoegd om zijn imago te besmeuren.

Vervolgens haalde de verdediging van Habran ook argumenten ten gronde aan, zoals het alibi van haar cliënt, om te stellen dat de deelname van Habran aan de overval op 12 januari 1998 in Borgworm uitgesloten moet worden. Ten slotte benadrukte de advocaat dat procureur Yernaux bepaalde verklaringen verdraaid heeft, dossierstukken herschreven heeft en een gebrek aan nauwkeurigheid heeft getoond in de voorbereiding van het dossier in functie van zijn eigen these en een negatieve vooringenomenheid tegen Habran.

“De publieke opinie en de jury worden misleid met een spektakelproces dat het federaal parket wilde”, aldus de advocaat. “Men laat iedereen geloven dat Marcel Habran gevaarlijk is, maar die overdaad aan enscenering verbergt de zwakte van de argumenten over de grond van de zaak”, besloot meester Uyttendaele. De andere advocaten van de verdediging komen vanaf 14 uur aan het woord.

Bron » De Morgen