Advocaten: “Marcel Habran is niet meer gevaarlijk”

Volgens de advocaten van Marcel Habran is hun cliënt niet meer gevaarlijk. Dat zegden Laurent Kennes en Marc Uyttendaele in hun pleidooien op het assisenproces in Nijvel. De verdediging van Habran onderzoekt na de schuldigverklaring ook de mogelijkheid voor een verder beroep in Cassatie.

Meester Kennes pleitte dat de 77-jarige Marcel Habran niet meer gevaarlijk was. “Sinds 2000 is hij veranderd, hij is niet langer aanwezig in het criminele milieu, behalve dan in de gevangenis”, aldus Kennes. De jury zei in haar motivatie dat hij sinds 2002 niet langer de leider was van een criminele organisatie.

“Wat is het nut om hem te veroordelen tot een x-aantal jaren gevangenis? Geen. Behalve om een voorbeeld te stellen of om wraak te nemen voor de samenleving”, zei Kennes. “Het is meer dan waarschijnlijk dat zijn echtgenote zal overlijden tijdens zijn afwezigheid. Wat is het nut om te wachten voor de samenleving en voor hem?” Uyttendaele onderlijnde dat Marcel Habran altijd zijn afspraken met de rechters nakwam. “Daarbij riskeerde hij om in de toekomst nooit meer vrij rond te lopen”, zei de advocaat.

Marcel Habran zei zelf nog enkele laatste woorden. “Ik sprak enkele malen en dat leidde allemaal tot niets. Gisteren kon ik niet meer spreken. Ik had vertrouwen dat jullie een einde zouden stellen aan de wraak van procureur Yernaux die tijdens zijn volledige rekwisitoor sprak over mij”, zei hij tot het hof en de jury. De advocaten van Thierry Dalem – tegen wie dertig jaar gevangenis gevorderd is – zijn overtuigd van de onschuld van hun cliënt en hebben met veel emotie gepleit.

“In mijn ideale wereld wordt het debat over de strafmaat samen met Thierry Dalem gehouden. Zo kunnen jullie zien wie hij werkelijk is”, zei Mélanie Bosmans. De tweede advocaat van Thierry Dalem, Sven Mary, vermeldde de eenjarige dochter van zijn cliënt die verwekt was terwijl hij in de gevangenis verbleef.

“Zijn grootste wens is om zo snel mogelijk samen te leven met zijn familie”, concludeerde Mary. De laatste hoorzitting van het proces wordt morgen hervat om 9 uur, wanneer het hof en de jury zich terugtrekken om te beraadslagen. Het arrest over de strafmaat wordt later op de dag uitgesproken.

Bron » De Morgen